zaterdag 1 januari 2011

Geschiedenis Aruba

Geschiedenis Aruba
De geschiedenis van Aruba begint met het bewoning van de Arowakken indianen vanuit Venezuela. Aan het eind van de 15e eeuw werd Aruba bezocht door spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda bezocht het eiland als eerste in 1449 en stichtte een kolonie. Veel Caribische eilanden hadden slaven en plantage cultuur, maar Aruba had dat niet. De Spanjaarden stuurden veel Caquetios indianen naar Hispaniola ze moesten daar in de mijnen werken als slaven. In 1636 werd Aruba overgenomen door Nederland en bleef onder Nederland bestuur tot vaandag. In 1824 werd goud gevonden bij Bushiribana dat was het welvaart voor Aruba. In 1924 en in 1928 werd de komst van een olieterminal voor opslag van ruwe olie voor Aruba. In 1928 was de grote opening van de Lago Oil + Transport.Co LTD een dochteronderneming van Standard Oil of New Jersey. De Lago raffinaderij lag aan de oostzijde van het eiland. Terwijl de Royal Dutch Shell die lag aan de westzijde van het land. En kort na de tweede Wereldoorlog werd het gesloten.
De 20e eeuw brak de toeristenindustrie snel door en de economie liep ontzettend goed met dagelijkse landing op het vliegveld met toeristen tot heden loopt toerisme goed op Aruba. Door het toerisme is er een lage werkloosheid op Aruba.
In 1985 ging de olieraffinaderij Lago Oil + Transport Co. Ltd na zoveel jaren dicht. En dat was een tegenslag voor de hele bevolking.
Op 1 Januari 1986 kreeg Aruba status Aparte van de Nederlandse Antillen ( dus scheiding van de 6 antillen) Aruba werd een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
 Lago Aruba (olie raffinaderij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten